Säkerhetsystem med avkänning av människor, fordon. Övervakning och sensorer, IR och värmesensorer.
PROBLEMBESKRIVNING
Det finns en uppsjö av olika scenarion för avancerade system för att öka trygghet och säkerhet. Typiskt inom kommuner är följande scenario:
- Olika typer av kriminell verksamhet pågår i områden där många människor bor.
- Många av de boende i dessa områden upplever otrygghet i vissa miljöer.
- Otrygga miljöer kan även hittas i områden som inte är speciellt kriminellt belastade.
- En kommun har de verktyg som de har för att åtgärda dessa problem. Kommunen sitter inte på en totallösning, men det finns saker en kommun kan göra.
LÖSNINGSFÖRSLAG
Ökad och förändrad belysning är en av de verktyg som en kommun har att jobba med. Detta kan paras med övervakning och olika typer av automatisk kontroll av systemen.
- Ej upplysta områden blir lätt populär att utnyttjas av kriminella.
- Ej upplysta områden där man inte ser vad som finns där uppfattas ofta som otrygga av människor, en djupt liggande naturlig reaktion.
- Väldigt ljus områden skapar kontraster mot mörkare områden så det mörkare blir ännu mörkare. Jämn ljus ger bäst resultat.
- Gör en generell förbättring av belysning i mörka områden. Det skapar trygghet och skrämmer iväg ljusskygga.
- Mycket belysning i onödan är inte bra för miljön och skapar höga kostnader.
- Varför belysa ett område om det inte är någon där?
- Där så är möjligt använd adaptiv belysning.
- Det skapar trygghet
- Det spar energi
- Det kan skapa ”chock” effekter som skrämmer brottslingar
LÖSNINGAR
Adaptiv belysning för exempelvis GC-vägar där radarsensorer känner av när människor kommer och tänder upp belysning är en enklare variant av lösning. Att tända från exempelvis 30% ljus till 100% ljus under perioden någon rör sig på vägen är en vanlig lösning. Dess system finns idag i många kommuner och spar mycket energi, samtidigt ger det ökad trygghet, man kan dra på ljuset ordentligt när ljuset behövs.
Våra mer avancerade system känner av när en eller flera människor befinner sig inom ett utvalt område och skapar ett larm. Detta larm kan användas för att tända upp belysning som då lyser upp ett utvalt område, men också kan användas för att ge en chock effekt, för att avbryta oöndskad verksamhet och ge en känsla av att man är övervakad och observerad även om man inte nödvändigtvis är det.
.
AVANCERADE SYSTEM, EXEMPEL FRÅN VERKLIGHETEN
Ett exempel från verkligheten:
I en kommun finns ett känt problemområde. Knarklangare håller till i en viss del av området och använder ett litet skogsområde i närhet för att sälja och gömma knark.De boende använder ofta GC vägen som går runt skogsområdet för att komma till och från sina hem och skola/arbete. Knarkhandeln och de människor det lockar skapar otrygghet.
- Ett antal sensorer installerades för att täcka området. Strålkastare installerades och går från 20% till 100% ljus vid detektering.
- Systemet ställdes in olika för de olika sensorerna, men allt som är under 150 cm långt filtreras bort (barn, harar etc). Man måste befinna sig inom ett Geofence under en viss definierad tid.
- De som triggar belysningen i skogskanten får strålkastare rakt emot sig. Det ger en chockeffekt, utan att skada.
- Personen som triggar blir väl upplyst, omgivning ser att det är någon i skogskanten/gräsmattan.
- Det installerade systemet är helt autonomt. Att ändra inställningar görs på varje stolpe separat.
- Ingen bild sparas, inga ansikten kan kännas igen. Det är sensorer inte kameror, så inget tillstånd behövs.
- System kan enkelt kopplas upp för att styras och kontrolleras från kontoret. Man kan ta ur statistik och ändra funktioner.
- Systemet kan enkelt uppgraderas till olika nivåer av verklig övervakning då sensorerna är kameror som kan aktiveras för denna funktion. Streamad film i realtid eller enbart lagrat i moln för att hämtas av polis om brott begåtts.
De monterade sensorerna fungerar fram till trädgränsen. Man kan även göra en design med värmesensor. Dessa klarar även att se in i skogen så länge den varma kroppen är inom fritt synfält.
GEO-FENCE
Ett geofence är en avgränsad del av området som skall övervakas. Sensorn är ju även en kamera, så hela området som skall övervakas syns sedan väljer man den del som skall kunna trigga igång ett larm.
TIDSFILTER
Ett tidsfilter innebär att människor kan vara inom området som begränsas av ett geofence, men bara under en viss tidsrymd.
- Det kan vara ett område människor skall få passera, men om någon blir stående en längre tid lyser man upp området.
- Ingen skall stå och ”hänga” ostört i mörker. Tjuvar skall inte ostört kunna klippa upp ett staket/bryta upp en dörr etc.
- Systemet kan känna av om det är en eller flera personer inom en geofence.
- Mängder med inställningar kan göras för att en viss typ av beteende skall kunna filtreras så feltriggning minimeras. Exempelvis kan man filtera på storlek så all under kanske 150 cm skall inte triggas, då tfilterar man bort mindre barn, kaniner, harar och andra mindre djur från systemet.
FRÅN SIMULERING TILL VERKLIGHET
Att kunna simulera och grafiskt få en presentation av både säkerhets och kontrollsystem och belysningssituationer är ett kraftfull verktyg för att ge ett fullgott beslutsunderlag.
På bilden ses en simulering av slutresultat från ett verkligt projekt i form av en parkeringsplats där behov av övervakning och kontroll av nummerskyltar finns.
I simuleringen ser man vilket område som täcks, samt hur väl ansikten kan urskiljas på olika platser inom området.